Založ si blog

Gordon Brown varuje minútu pred dvanástou

Gordon Brown varuje minútu pred dvanástou

Britský premiér Gordon Brown vyhlásil pre BBC, že má pocit, že v prvých mesiacoch roku 2011  bude vrcholiť kríza v eurozóne.  Problémy s menou euro budú väčšie kvôli zadĺženosti jej členov. Európa musí tiež riešiť  štrukturálne nedostatky a enormné dlhy bankového sektora.

Varujúce echo o kríze dostali Briti od opozičných írskych politikov. Ich krajina bola tvrdo tlačená zo strany Bruselu, aby si zachraňovala svoje banky, pretože  dlhy írskych bánk môžu roznietiť rozsiahlu krízu v eurozóne.

Mr. Brown tiež povedal, že štrukturálne reformy potrebné aby euro bolo menou samostatnej menovej zóny neboli účinné alebo neboli prijaté vôbec.

Ekonomovia varujú, že ekonomiky potrebujú viac flexibilných pracovných trhov a konkurencieschopnosti, pretože mena bude znehodnotená.

Premiér Brown sa vyjadril, že členovia eurozóny riskujú, že budú jeden po druhom odstrelení finančnými trhmi.

Navrhuje,  aby sa eurozóna pripravila na jednanie s trhmi o kompromisných riešeniach ekonomických a finančných problémov. Dodal, že kríza ovplyvní UK do veľkej miery, lebo obchod krajiny je vo výške 60 perc. s  Európou. Táto druhá ekonomická depresia bude minimálne taká intenzívna ako v roku 2008-09.

Svetoví lídri nerozoznávajú potrebu prestavby medzinárodného finančného systému a prijatia globálnej stratégie rastu.

„Globálny finančný systém s národnými regulátormi nemôže nikdy fungovať“ povedal.

Volá po globálnej ústave pre bankárstvo. Tiež žiada stopnúť činnosť „šedých bánk“, ktoré vyvíjajú bankovú činnosť ale neregulovane. Napríklad u nás to sú „nebankové subjekty“./pozn.autorky/

Jednoducho znížiť deficity a dúfať , že investori sa vrátia, značí opakovať zlý postup z roku 1930, ktorý zavinil Veľkú Krízu, povedal.

——-

Toto je väčšina mnou voľne preloženého obsahu článku na BBC news z dnešného dňa. Je zaujímavé, že všetky nádeje a úfania členov menovej únie sa upierajú k Brownom spomenutým znižovaniam schodkov štátnych rozpočtov, k reštriktívnej sociálnej politike  a k dotáciám tzv. Eurovalu. Zrejme však nikomu nie je jasné na ako dlho tieto „medikamenty “ budú účinné. Podľa premiéra Browna to nezaberie.

Z histórie riešení hypotekárnej bubliny a začiatku recesie v Európe je jasné, že navrhované riešenia boli postupne zavrhované rôznymi členmi eurozóny a preto sa nedospelo v dostatočnom predstihu k  záchrannej akcii aby sa zabránilo  nástupu krízy.

Najprv boli zavrhnuté členmi individuálne výpomoci, neskôr bol kritizovaný euroval, členovia neboli ochotní znižovať kurzy štátnych dlhopisov a preto medzinárodné trhy pristúpili k zníženiu hodnoty eura. Z vyhlásení Gordona Browna je cítiť nebezpečenstvo, že doterajšie opatrenia nebudú stačiť. Medzinárodné trhy budú pokračovať zrejme v prehodnocovaní eura a cenných papierov bánk.

čokomilka


všetci uvažujeme ako ultras?

31.10.2011

Trošku som sa zamyslela, že ľudia neradi počúvajú stredoľavé a či tesne stredopravé politické názory. Lebo sú dosť rovnovážne, mierne kompromisné a navodzujú dojem pchania hlavy do piesku. Ak napíšem, že posunovanie a odkladanie problémov môže mať v sebe zárodky rozumného konania, nemyslím tým samozrejme všeobecne všetky kauzy v politike a ekonomike. Iba niektoré. [...]

El presidente chce „dať odísť“ Radičovú

15.10.2011

V článku v Pravde bol opis jej prvej návštevy po páde vlády v takom zmysle, až sa mi začalo údivom zdvíhať obočie. Premiérka bez dôvery sa prišla spýtať, či ju nechajú dovládnuť do marca a prezident jej prečítal ústavu….

Prečo sa stal euroval barikádou sociálneho boja

12.10.2011

„Eurowallstreet“ je dnes barikáda, na ktorej sa bojuje nielen o zdravý rozum ale aj o prežitie. Čo pomôže iným, nepomôže nám. Slovensko je v situácii, keď sa rozhoduje medzi dvoma rovnako veľkými zlami. Buď sa zbedačíme sami, alebo nás zbedačí „eurowallstreet“. Niekto niekde neodhadol, že nie všetky členské krajiny lížu smotanu európskej integrácie [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cokomilka

Občas si zakomentujem politiku, občas len tak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 88867x
Priemerná čítanosť článkov: 4039x

Autor blogu

Kategórie