Založ si blog

Znepokojené zamyslenie nad budúcnosťou Slovenska

Dochádzajú nám už dlhšie poplašné zvesti o dejoch na západe Eurozóny. Donedávna to boli konštatovania a neskôr kritika nových členov z východnej Európy, ktorí boli tak trochu boxovacími vrecami západoeurópskej diplomacie.

Zrazu sa prestali experti zaoberať výkonnosťou ekonomík na Balkáne a v strednej Európe. Teraz ide o záchranu  zakladajúcich členov. Nemecko a Francúzsko už nie sú ochotní dotovať svoje satelity. Začalo to Gréckom, teraz bolo na rade Írsko, v dohľadnej dobe sa počíta s prepadom Portugalska.

Ak požiada Lisabon o záchranné koleso z Eurovalu, je temer isté, že to bude mať tvrdý dopad na Španielsko. Toto totiž vlastní väčšinu dlhopisov Portugalska,  ktoré stratia na hodnote, ak preradia Portugalsko  do nižšieho rankingu. Musím sa spýtať, kto vlastní dlhopisy Španielska a pokiaľ až toto domino vlastne môže padať.

Zatiaľ sa počíta s intervenciou zostávajúcich členov Eurozóny, medzi ktorých patrí i náš mrňavý stredoeurópsky automobilový park.  Grécku sme odmietli dotáciu, Írsku ju ale priznávame. Nakoniec budeme požičiavať aj Portugalcom, pretože  sú zrejme kritickým bodom v reťazení krachov ekonomík. Je názor, že ak padne hodnota dlhopisov takej veľkej krajiny ako Španielsko, môže nastať generálna kríza a rozpad eurozóny. Čo by bolo pre Slovensko tragické.  Prenechali sme celé svoje bohatstvo hromadené a budované 41 rokov a viac zahraničiu. Teraz, keď už niet čo rozdávať, musíme sa zadlžovať aby sme naplnili solidárny imperatív. Ak to neurobíme, bude to aj tak jedno.  ECB vytvorí so súhlasom Bruselu, ktorý má už vysoké právomoci Lisabonskej zmluvy, európsky dlhopisný fond a bude predávať jeho cenné papiere, či si na ne požičiavať. Pýtam sa znovu, že od koho? A komu sa bude predávať samo seba sa?

Nemecko ústami Angely Merkelovej odmieta riešenie eurobondmi vyrovnať celkový dlh eurozóny. Nemecko má totiž najhodnotnejšie cenné papiere, ktoré by stanovením nízkeho priemerného kurzu eurobondov najviac stratilo. Toto je naozaj jeden z oficiálnych variantov  krízového štábu,  ktorému sa parí teraz z kečiek v Bruseli. Naozaj výmysel hodný zúfalcov. Je to cesta do záhuby. Dotovanie eurovalu je luxus, ktorý si už dávno nemôžeme dovoliť, k zbedačeniu národa je už len krok. Naša životná úroveň je jednou z najnižších v Európe. Pumpu, ktorú nám našraubovali v podobe zachraňovania našich skvelých rozvinutých západoeurópskych ekonomík mali už zrejme nachystanú dlhšie.

Euroval je cestou do neslobody celej Európy. A ani nevedno, vlastne komu to všetko platíme, kde majú jednotlivé štáty úvery a komu platia úroky z úrokov. Ani nevieme, kto bude náš budúci majiteľ, kto bude vlastniť moju vlasť, kto získa to generálne elvéčko /list vlastníctva/  na moju strechu nad hlavou a na moje práva užívať si zisk z práce vlastných rúk. Tento novodobý otrokársky systém treba okamžite stopnúť. Otázkou je, kto je ešte schopný dostať sa v tom chaose k ručnej brzde a zastaviť európsky vlak rútiaci sa do priepasti.

Jedinou záchranou je pozrieť sa realite do očí  a nechať dlžníkov prehodnotiť svoje aktíva a pasíva, uskromniť sa a makať.  My toto predsa robíme stále, prečo by nemali aj iní?

čokomilka

Súvisiace články: http://hnonine.sk/ekonomieťka/c1-48483610-krajiny-padaju-ako-kocky-domina

http://www.bbc.co.uk/news/business-11924853 – Angela Merkel odoláva eurobondom

všetci uvažujeme ako ultras?

31.10.2011

Trošku som sa zamyslela, že ľudia neradi počúvajú stredoľavé a či tesne stredopravé politické názory. Lebo sú dosť rovnovážne, mierne kompromisné a navodzujú dojem pchania hlavy do piesku. Ak napíšem, že posunovanie a odkladanie problémov môže mať v sebe zárodky rozumného konania, nemyslím tým samozrejme všeobecne všetky kauzy v politike a ekonomike. Iba niektoré. [...]

El presidente chce „dať odísť“ Radičovú

15.10.2011

V článku v Pravde bol opis jej prvej návštevy po páde vlády v takom zmysle, až sa mi začalo údivom zdvíhať obočie. Premiérka bez dôvery sa prišla spýtať, či ju nechajú dovládnuť do marca a prezident jej prečítal ústavu….

Prečo sa stal euroval barikádou sociálneho boja

12.10.2011

„Eurowallstreet“ je dnes barikáda, na ktorej sa bojuje nielen o zdravý rozum ale aj o prežitie. Čo pomôže iným, nepomôže nám. Slovensko je v situácii, keď sa rozhoduje medzi dvoma rovnako veľkými zlami. Buď sa zbedačíme sami, alebo nás zbedačí „eurowallstreet“. Niekto niekde neodhadol, že nie všetky členské krajiny lížu smotanu európskej integrácie [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

cokomilka

Občas si zakomentujem politiku, občas len tak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 89272x
Priemerná čítanosť článkov: 4058x

Autor blogu

Kategórie