Založ si blog

Odporúčanie Rady Európy o menšinových jazykoch v Maďarsku

Odporúčanie Rady Európy o menšinových jazykoch v Maďarsku

autor: Ľudmila Marešová-Balážová, 30. mája 2010, 0:32

Rada Európy vydala správu o menšinových jazykoch v Maďarsku

Štrasburg, 11.3.2010

Výbor ministrov Rady Európy uverejnil štvrtú správu o situácii regionálnych alebo menšinových jazykov v Maďarsku.

Rada Európy na základe tejto správy Maďarsko vyzýva, aby vyvinulo systematickú dlhodobú politiku v oblasti ochrany menšinových jazykov. Konkrétne žiada maďarské orgány, aby aktívne presadzovali zakladanie ďalších bilingválnych škôl všetkých stupňov a aby ďalej zlepšili financovanie vzdelávania v menšinových jazykoch.

Túto správu pripravil výbor nezávislých expertov, ktorý monitoruje aplikáciu Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov.

Na základe tejto správy prijal Výbor ministrov sériu odporúčaní adresovaných Maďarsku. Tieto okrem iného zahŕňajú zlepšenie ponuky televíznych programov v menšinových jazykoch.

V Maďarsku je podľa Charty chránených 14 regionálnych a menšinových jazykov:
arménčina, bulharčina, chorvátčina, nemčina, gréčtina, poľština, rumunčina, rómčina, rusínčina, srbčina, slovenčina, slovinčina, ukrajinčina a jazyk beás.

Celý text správy a odporúčania Výboru ministrov

Ďalšie informácie nájdete na stránke Charty, alebo na Sekretariáte Charty (minlang.secretariat@coe.int, Tel.: +33 (0)3 88 41 31 86).

Odporúčanie Rady Európy Maďarsku v angličtine: https://wcd.coe.int//ViewDoc.jsp?Ref=CM%2FRecChL%282010%293&Language=lanEnglish&Ver=original&BackColorInternet=C3C3C3&BackColorIntranet=EDB021&BackColorLogged=F5D383

* * *

Toto odporúčanie Rady Európy som si vyhľadala náhodne, nevediac o ňom, lebo naše veľké spravodajské médiá o tom mlčia. Neviem prečo. Toto odporúčanie sa dá nájsť v LuNo-jediných novinách slovenskej menšiny v MR a ešte v monitoringu Matice slovenskej.
Mediálni predátori na Slovensku o tom mlčia.

Náhodne preto, že som opäť raz natrafila na tlačovú správu na webe SMK, ktorá zdôrazňuje odporúčania Výboru ministrov Rady Európy pre Slovensko. Samozrejme, neboli v nej uvedené žiadne odkazy na text odporúčania.
Text odporúčania obsahuje „recommendation“ upraviť zákonom stanovený limit 20 percent na 10 percent ako minimum pre výskyt maďarskej menšiny pre jazykovú menšinovú komunikáciu v štátnej správe a školstve. Ocitli sme sa opäť v percentách, keď tu vládol Apponyiho zákonník v čase monarchie.
Lenže toto odporúčanie bolo publikované na konci roku 2009.

Pýtam sa, kto sa zastane slovenskej menšiny nie na maďarskom území ale v jazykovo zmiešaných oblastiach Slovenska, kde táto dosahuje tiež len 10 percent v pomere k maďarskej menšine. Také odporúčanie Rada Európy zrejme nemá dôvod deklarovať.
Navrhujem preto novelu zákona SR o menšinách, o statuse slovenskej “ väčšinovej menšiny“ , o jej práve na komunikáciu v slovenčine v miestnej samospráve.

Teraz sa vrátim k Odporúčaniu Rady Európy ohľadom menšín v Maďarsku, hlavne tej slovenskej. Kto bude kontrolovať, či MR koná podľa odporúčaní Rady Európy? Máme na to ochotné inštitúcie, ktoré to budú mať v agende?

Som zvedavá kto chytí do rúk tento horúci zemiak v budúcej vláde a bude kontrolovať status slovenskej menšiny v MR minimálne tak precízne ako to robí SMK.

– – –

Tento text som napísala toho roku v máji, bol uverejnený v jednom časopise. Odvtedy máme inú vládu, ktorá zrejme napĺňa text odporúčania. Veď sme to mohli predpokladať, že kvórum sa zníži z 20 na 10 percent. Teda čomu sa čuduje mediálna loby?  naučme sa konečne brániť slovenčinu tak a ko si maďari bránia ma´darčinu.

čokomilka

všetci uvažujeme ako ultras?

31.10.2011

Trošku som sa zamyslela, že ľudia neradi počúvajú stredoľavé a či tesne stredopravé politické názory. Lebo sú dosť rovnovážne, mierne kompromisné a navodzujú dojem pchania hlavy do piesku. Ak napíšem, že posunovanie a odkladanie problémov môže mať v sebe zárodky rozumného konania, nemyslím tým samozrejme všeobecne všetky kauzy v politike a ekonomike. Iba niektoré. [...]

El presidente chce „dať odísť“ Radičovú

15.10.2011

V článku v Pravde bol opis jej prvej návštevy po páde vlády v takom zmysle, až sa mi začalo údivom zdvíhať obočie. Premiérka bez dôvery sa prišla spýtať, či ju nechajú dovládnuť do marca a prezident jej prečítal ústavu….

Prečo sa stal euroval barikádou sociálneho boja

12.10.2011

„Eurowallstreet“ je dnes barikáda, na ktorej sa bojuje nielen o zdravý rozum ale aj o prežitie. Čo pomôže iným, nepomôže nám. Slovensko je v situácii, keď sa rozhoduje medzi dvoma rovnako veľkými zlami. Buď sa zbedačíme sami, alebo nás zbedačí „eurowallstreet“. Niekto niekde neodhadol, že nie všetky členské krajiny lížu smotanu európskej integrácie [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

cokomilka

Občas si zakomentujem politiku, občas len tak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 89291x
Priemerná čítanosť článkov: 4059x

Autor blogu

Kategórie