Založ si blog

„Bačokrati“ a solidarita

Všímam si ako sa vyvíja atmosféra vo financiách v slovenskom mikrorozmere a v globálnom makrorozmere. Všetko  vyplýva nie z toho, že ako sú banky v Eurozóne zadĺžené, lebo zadlžení sú všetci, ale z toho, že sa o tom verejne a na najvyššom fóre politiky v Bruseli hovorí nerozumne nahlas a neobvykle priamočiaro.

Kurzy akcií a mien totiž neovplyvňuje hazardérske nakladanie s úvermi a vlastníctvom toxických derivátov pochádzajúcich z amerických skrachovaných hypotekárnych ústavov, ale ako je zvykom v tejto branži, až s verejným doznaním, že to tak je.  Ako dobre už vieme, tieto deklarácie vplyvných insajderov môžu rozkývať kurzy natoľko, že môže dôjsť k ich úplnému prepadu.

Toto je krok, ktorý práve urobil Hermann van Rompuy. Zrejme v snahe vystrašiť neochotných váhavcov vypustil hlášku, ktorá môže priviesť euro skutočne na pokraj šikmej plochy, po ktorej sa doteraz spúšťal dolár.

Rompuy si našiel chatrný bičík, ktorým chce zahnať do ohrady vzpierajúcich sa členov eurostáda platiť na Grécky dlh a na euroval. Aj bačom však treba vedieť byť.

Čo je grécky dlh nebudem rozoberať, väčšine občianstva EÚ sa to už dlho podáva na tácke. A Euroval je len oveľa mohutnejšia varianta navrhovaného riešenia  gréckeho dlhu. Zneužívanie Eurovalu  je to, čo dokáže zlikvidovať EÚ oveľa rýchlejšie a dokonalejšie ako sanovanie gréckeho dlhu. Každý nezodpovedný notorický požičiavač úverov takto môže dostať odmenu za svoje ľahkovážne konanie a nie trest, čím spôsobí ďalší prielom do sebestačnosti a ekonomickej nezávislosti EÚ.

Tento nástroj je dobrý v mimoriadnych situáciách, ak prehriata ekonomika členského štátu krátku dobu stagnuje a poskytne sa jej preklenovací úver. Avšak na ťahanie horúcich gaštanov z pahreby krízovej ekonomiky pod zámienkou európskej solidarity je to sebazničujúca metóda.

Musím sa teda zamyslieť nad úrovńou riadenia Eurozóny, nad rozumom a či nerozumom jej najvyšších technokratov a nad budúcnosťou našej mikrorozmernej slovenskej ekonomiky. A nie je mi z tej perspektívy dobre.

© čokomilka

Súvisiaci článok: Európskej únii hrozí rozklad.

všetci uvažujeme ako ultras?

31.10.2011

Trošku som sa zamyslela, že ľudia neradi počúvajú stredoľavé a či tesne stredopravé politické názory. Lebo sú dosť rovnovážne, mierne kompromisné a navodzujú dojem pchania hlavy do piesku. Ak napíšem, že posunovanie a odkladanie problémov môže mať v sebe zárodky rozumného konania, nemyslím tým samozrejme všeobecne všetky kauzy v politike a ekonomike. Iba niektoré. [...]

El presidente chce „dať odísť“ Radičovú

15.10.2011

V článku v Pravde bol opis jej prvej návštevy po páde vlády v takom zmysle, až sa mi začalo údivom zdvíhať obočie. Premiérka bez dôvery sa prišla spýtať, či ju nechajú dovládnuť do marca a prezident jej prečítal ústavu….

Prečo sa stal euroval barikádou sociálneho boja

12.10.2011

„Eurowallstreet“ je dnes barikáda, na ktorej sa bojuje nielen o zdravý rozum ale aj o prežitie. Čo pomôže iným, nepomôže nám. Slovensko je v situácii, keď sa rozhoduje medzi dvoma rovnako veľkými zlami. Buď sa zbedačíme sami, alebo nás zbedačí „eurowallstreet“. Niekto niekde neodhadol, že nie všetky členské krajiny lížu smotanu európskej integrácie [...]

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

cokomilka

Občas si zakomentujem politiku, občas len tak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 88675x
Priemerná čítanosť článkov: 4031x

Autor blogu

Kategórie