Založ si blog

El presidente chce „dať odísť“ Radičovú

V článku v Pravde bol opis jej prvej návštevy po páde vlády v takom zmysle, až sa mi začalo údivom zdvíhať obočie. Premiérka bez dôvery sa prišla spýtať, či ju nechajú dovládnuť do marca a prezident jej  prečítal  ústavu….

Dobre vie ona, že najprv bude debata s vodcami politických strán, následne strany nominujú opäť svojich ľudí. Ak nebudú schopní zostaviť vládu, nastúpi prezident. Z toho mi vyplýva, že nemá istotu, či ju bude chcieť nominovať jej vlastná strana.  Demisiu nechce podať, zrejme to ani nemá význam, lebo ak by po podaní demisie bola aj poverená dočasným riadením vlády, nemohla by udržať väčšinovú zostavu a aj tak by musela položiť funkciu. Väčšinová vláda nemôže byť zostavená, ak odignorujú  SaS, v menšinovej vláde by mohla pokračovať, ak ju schváli prezident. Mám taký pocit, že ju chcú „dať odísť“ všetci zúčastnení…

Fico sa nechce kompromitovať s dočasnou vládou, to zn.,  že sa bude zostavovať menšinová vláda. Alebo žeby predsa ponechali Sulíka a SaS v kreslách? Vychádza mi to tak, že budú nútení. Prezident by nerád zostavoval úradnícku vládu…ako sa vyjadril v článku pravdy.

Pokiaľ bol toto komplot, v ktorom ktosi nahovoril premiérku aby dala hlasovať o dôvere, tak sa intrigánom podarilo capnúť jednou ranou dve muchy. Zbavili sa nepohodlného europesimistu Sulíka a zároveň premiérky, o ktorej tradovali nelichotivé posudky už dosť dlho. Zrejme nikomu nevadí, že tými muchami sú v skutočnosti vláda a parlament, v ktorom sa rozpadla koalícia a Smer zaklincoval celý chaos ohlásenou nechuťou  do nej vstúpiť… taký kolaps riadiacich štruktúr tu ešte nebol od založenia SR.

Pokiaľ to nebola intriga, tak pani premiérka urobila veľmi zlý šachový ťah. Je mi ľúto, že v politickej elite sa namiesto skutočného riadenia štátu len intriguje v kuloároch. Pani Radičová zrejme nestíhala jedno aj druhé, čomu sa nečudujem a nezazlievam jej to.  Chuťovka nakoniec: v tom chaose všetkým ušlo, že druhé hlasovanie o eurovale bolo neplatné. Naša legislatíva taký postup nepozná. Ku čomu bol dobrý tento amatérsky ťah, neviem uhádnuť. Nakoniec jedna dobrá správička – odvodový bonus odložili do šuplíka.

 

všetci uvažujeme ako ultras?

31.10.2011

Trošku som sa zamyslela, že ľudia neradi počúvajú stredoľavé a či tesne stredopravé politické názory. Lebo sú dosť rovnovážne, mierne kompromisné a navodzujú dojem pchania hlavy do piesku. Ak napíšem, že posunovanie a odkladanie problémov môže mať v sebe zárodky rozumného konania, nemyslím tým samozrejme všeobecne všetky kauzy v politike a ekonomike. Iba niektoré. [...]

Prečo sa stal euroval barikádou sociálneho boja

12.10.2011

„Eurowallstreet“ je dnes barikáda, na ktorej sa bojuje nielen o zdravý rozum ale aj o prežitie. Čo pomôže iným, nepomôže nám. Slovensko je v situácii, keď sa rozhoduje medzi dvoma rovnako veľkými zlami. Buď sa zbedačíme sami, alebo nás zbedačí „eurowallstreet“. Niekto niekde neodhadol, že nie všetky členské krajiny lížu smotanu európskej integrácie [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

cokomilka

Občas si zakomentujem politiku, občas len tak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 88848x
Priemerná čítanosť článkov: 4039x

Autor blogu

Kategórie